Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Prvi kvartal 2024. godine: Vienna Insurance Group nastavlja da raste

Vienna Insurance Group (VIG) povećala je svoju bruto fakturisanu premiju za 11% na 4,3 milijarde eura nakon prvog kvartala 2024. Sa koeficijentom solventnosti od 262% na dan 31. marta 2024, Grupa nastavlja da bude odlično kapitalizovana.

 

Bruto fakturisana premija od 4,3 milijarde eura

 U prvom kvartalu 2024. VIG je ostvario ukupan obim bruto fakturisane premije od 4,3 milijarde eura. Ovo odgovara povećanju od 11% ili 426 miliona eura u poređenju sa cifrom iz prethodne godine od 3,8 milijardi eura. „VIG je ponovo zabilježio dvocifren rast premije u prva tri meseca 2024. Veoma solidan rast premija je posljedica generalno dobrih poslovnih rezultata“, objašnjava Hartwig Löger, izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora Vienna Insurance Group.

 

U Austriji, bruto fakturisana premija porasla je za 7,8% na 1.5 milijardi eura. U Češkoj Republici došlo je do blagog pada povezanog s valutom od 0,6% na 621 milion eura, dok je u Poljskoj obim bruto fakturisane premije porastao za 7,9% na 416 miliona eura. U segmentu proširene CEE regije, koji obuhvata Albaniju uključujući Kosovo, baltičke države, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Moldaviju, Severnu Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Slovačku, Ukrajinu i Mađarsku, zabilježen je rast bruto fakturisane premije od 10% na 1.14 milijardi eura. Specijalna tržišta, koja uključuju Njemačku, Gruziju, Lihtenštajn i Tursku, takođe su se povoljno razvila i zabilježila porast bruto fakturisane premije od 23,9% na 349 miliona eura.

 

Koeficijent solventnosti od 262%

 

Koeficijent solventnosti Grupe na kraju prvog kvartala 2024. iznosio je 262% i tako ostaje na veoma visokom nivou. Ovo i dalje naglašava izuzetnu kapitalnu snagu i otpornost Grupe.

 

 Pozitivni izgledi

 Prema najnovijoj proljećnoj prognozi bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (wiiw), većina zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) će se razvijati pozitivno, posebno najmlađe članice EU među njima. „Maj 2024. obilježava 20. godišnjicu istočnog proširenja EU. To je bila jedna od najvažnijih geopolitičkih odluka Evropske unije i važan korak za VIG, jer smo mogli da profitiramo od prosperitetnih ekonomija. Aktivni smo u osam od deset zemalja istočnog proširenja i tržišni smo lideri u šest od njih. Zbog našeg uspješnog širokog diversifikovanja u rastućem regionu, ostajemo optimistični u pogledu poslovnog razvoja u 2024. i nadalje, uprkos kontinuiranim geopolitičkim neizvjesnostima“, kaže Hartwig Löger, naglašavajući fokus na CEE region. Sa prvim kvartalnim rezultatima za 2024. godinu, menadžment VIG-a potvrđuje svoju prognozu da će ostvariti profit prije oporezivanja u rasponu od 825 miliona eura do 875 miliona eura za finansijsku 2024. godinu.

 

Vienna Insurance Group (VIG), koja je osnivač I jedini vlasnik Wiener Städtische životnog osiguranja u Crnoj Gori, je vodeća osiguravajuća grupa u cijelom regionu Centralne i Istočne Evrope. Više od 50 osiguravajućih društava i penzionih fondova u 30 zemalja čine Grupu sa dugom tradicijom, snažnim brendovima i bliskim odnosima sa klijentima. Oko 29.000 zaposlenih u VIG-u brine o svakodnevnim potrebama oko 32 miliona klijenata. Akcije VIG-a kotiraju se na bečkoj berzi od 1994. godine, na praškoj berzi od 2008. godine i na budimpeštanskoj berzi od 2022. godine. Grupa VIG ima A+ rejting sa stabilnim izgledima prema međunarodno priznatoj rejting agenciji Standard & Poor’s. VIG blisko sarađuje sa Erste Grupom, najvećom maloprodajnom bankom u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Ove godine, Grupa proslavlja 200 godina od osnivanja.
Na kraju prvog kvartala 2024. godine, Wiener Städtische životno osiguranje Podgorica ostvarilo je rast bruto fakturisane premije od 55%, čime je postignuto tržišno učešće od 46% u oblasti životnih osiguranja u Crnoj Gori.