Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Vienna Insurance Group: Snažan učinak sa kontinuiranim dvocifrenim rastom premije

Vienna Insurance Group (VIG) povećala je svoju bruto fakturisanu premiju na 10,6 milijardi eura (+1,1 milijardu eura ili +11,4%) nakon prvih devet mjeseci 2023. Koeficijent solventnosti Grupe i dalje je vrlo visok na 303,8%.

„Geopolitičko i ekonomsko okruženje ostaje izazovno. Ipak, VIG ostvaruje vrlo pozitivne rezultate i još jednom pokazuje da je vrlo dobro pozicioniran kako u operativnom tako i kapitalnom u smislu. Čvrsto smo na pravom putu kada je u pitanju rezultat prije oporezivanja i očekujemo da će zarada za 2023. biti na gornjoj granici naše prognoze”, kaže Hartwig Löger, izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora Vienna Insurance Group.

Bruto fakturisana premija preko 10 milijardi eura

VIG je ostvario ukupan obim premije od 10.619 miliona eura u prva tri kvartala. To je jednako povećanju od 11,4% na godišnjem nivou. Ostvaren je značajan rast premije u svim segmentima. Obim premije u Austriji iznosio je 3.361 milion eura (+2,3%), a u Češkoj 1.769 miliona eura (+9,2%). U obje zemlje, rast je najvećim dijelom rezultat imovine, nezgode i zdravstvenog osiguranja. Poljska je zabilježila dvocifren rast premije u iznosu od 1.150 miliona eura (+16%) – ova brojka proizilazi iz vrlo dobrog učinka u poslovanju autonomnih šteta, druge imovine i nezgoda i jednokratne premije životnog osiguranja. Prošireni CEE dio (Albanija, baltičke države, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Slovačka i Ukrajina) ostvario je premiju od 2.994 miliona eura (+11,3%).Programi za vozače su imali snažan učinak u Mađarskoj (+122,5 miliona eura) i baltičkim državama (+62,9 miliona eura) i snažan rast u segmentu automobilske štete u Rumuniji (+53 miliona eura). Posebna tržišta (Njemačka, Gruzija, Lihtenštajn, Turska) ostvarila su 769 miliona eura premije (+42,1%), pri čemu rast uglavnom dolazi iz Turske u poslovima sa životom, motornim vozilima, imovinom i nezgodama.

Koeficijent solventnosti 303,8%

Koeficijent solventnosti Grupe na kraju trećeg kvartala 2023. iznosio je 303,8% (uključujući prelazne mjere) i time je dodatno porastao u odnosu na 282% u prvoj polovini 2023. Ovo naglašava konstantno jaku kapitalnu poziciju VIG-a, što je takođe nedavno potvrđeno sa A+ stabilnim izgledima od strane rejting agencije Standard & Poor’s (S&P). Prema S&P-u, VIG je imao snažnu kapitalnu poziciju iznad “AAA” nivoa na kraju 2022. i na kraju prve polovine 2023. godine.

Prognoze

Prognoze rasta za ključna tržišta VIG-a u regionu CEE ostaju iznad prosjeka EU. Kompanije VIG postižu jake performanse uprkos slabijem ukupnom makroekonomskom okruženju i brojnim ekstremnim vremenskim prilikama na lokalnom nivou. VIG je uvjeren da će Grupa ostvariti dobit prije oporezivanja na gornjoj granici raspona od 700 do 750 miliona eura za cijelu 2023. godinu.

 

Informacije o izvještavanju

Od 1. januara 2023. godine, Vienna Insurance Group priprema svoje račune u skladu sa novim računovodstvenim standardima MSFI 17 (Ugovori o osiguranju) i MSFI 9 (Finansijski instrumenti). Bruto fakturisane premije nisu dio obaveznog izvještavanja po MSFI, ali će se i dalje prikazivati.

Vienna Insurance Group (VIG) je vodeća osiguravajuća grupa u cijeloj regiji Centralne i Istočne Europe (CEE). Više od 50 osiguravajućih društava i penzionih fondova u 30 zemalja čine Grupu sa dugogodišnjom tradicijom, jakim brendovima i bliskim odnosima sa klijentima. Oko 29.000 zaposlenih u VIG-u brine o svakodnevnim potrebama oko 28 miliona klijenata. Akcije VIG-a su kotirane na Bečkoj berzi od 1994. godine, na Praškoj berzi od 2008. godine i na Budimpeštanskoj berzi od 2022. godine. VIG grupa ima rejting A+ sa stabilnim izgledima od strane međunarodno priznate rejting agencije Standard & Poor’s. VIG blisko sarađuje sa Erste Grupom, najvećom bankom za stanovništvo u srednjoj i istočnoj Evropi.

Odricanje od odgovornosti

Ovo saopštenje za javnost sadrži izjave koje se tiču budućeg razvoja Vienna Insurance Group (VIG). Ove izjave su zasnovane na trenutnim pretpostavkama i predviđanjima rukovodstva. Promjene u opštim ekonomskim kretanjima, budućim tržišnim uslovima, tržištima kapitala i drugim okolnostima mogu rezultirati stvarnim događajima ili rezultatima koji se značajno razlikuju od ovih izjava koje se odnose na budućnost. VIENNA INSURANCE GROUP AG Wiener Versicherung Gruppe ne preuzima obavezu ažuriranja izjava usmjerenih na budućnost ili njihove izmjene na temelju budućih događaja ili razvoja događaja.