Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Rekordni rezultati poslovanja u prvih 6 mjeseci

VIG u prvoj polovini 2023.: Na putu da postigne projektovane rezultate za 2023. zahvaljujući dvocifrenom rastu premije i značajnom povećanju rezultata prije oporezivanja.

Vienna Insurance Group po prvi put predstavlja rezultate u skladu sa MSFI 17/9

  • Bruto fakturisana premija porasla je za 10,8% na 7,3 milijarde eura
  • Rezultat prije oporezivanja značajno poboljšan na 463 miliona eura
  • Prihodi od usluga osiguranja povećani za 13,7% na 5.380 miliona eura
  • Snažan koeficijent solventnosti od 282%

Vienna Insurance Group (VIG) izvještava o snažnim rezultatima za prvu polovinu 2023. godine, prvi put predstavljenim u skladu sa računovodstvenim standardima MSFI 9 Finansijski instrumenti i MSFI 17 Ugovori o osiguranju. „U pozadini kontinuiranih izazova kao što su tekući rat u Ukrajini, visoka inflacija i neizvjesni ekonomski izgledi, učinak VIG-a u prvoj polovini 2023. je izuzetno pozitivan. Naša odlična kapitalna pozicija i naš poslovni model sa snažnim regionalnim fokusom – koji omogućava brzu, prilagođenu akciju tamo gdje je to potrebno – ostaju temeljni faktori našeg kontinuiranog uspjeha u vrlo izazovnim vremenima“, objašnjava Hartwig Löger, generalni direktor i izvršni direktor Vienna Insurance Group.

VIG predviđa slabo makroekonomsko okruženje i nestabilna tržišta kapitala u budućnosti i za 2023. u cjelini. „Značajan broj neizvjesnosti ograničava mogućnost predviđanja našeg poslovanja za drugu polovinu 2023. godine. Rezultati će vjerovatno biti oslabljeni zbog ozbiljnih vremenskih prilika ovog ljeta i vjerovatnoće za daljnje ekstremne vremenske prilike. Očekujemo rezultat prije oporezivanja za Grupu između 700 miliona eura i 750 miliona eura za 2023. kao cjelinu“, kaže Hartwig Löger.

Sve prikazane MSFI vrijednosti odnose se na računovodstvene standarde MSFI 9 i MSFI 17, koji su prvi put primijenjeni. Brojke za 2022. su prilagođene na osnovu ovih standarda i više se ne mogu porediti sa brojkama koje su prethodno objavljene za 2022. finansijsku godinu.

Povećanje bruto fakturisane premije u svim segmentima

VIG je u prvoj polovini 2023. godine ostvario bruto fakturisanu premiju u iznosu od 7.306,7 miliona eura.

Ovo predstavlja značajno povećanje od 10,8% u odnosu na prethodnu godinu od 6.595,1 miliona eura. Svi izvještajni segmenti pokazuju rast premije u odnosu na prvu polovinu prethodne godine. Segmenti Poljske, proširene CEE i specijalnih tržišta pokazali su se posebno dobro.

Rezultat prije oporezivanja značajno se povećao na 463 miliona eura

Rezultat prije oporezivanja značajno je porastao u prvoj polovini 2023. godine, poboljšavši se za 118,4% na 462,9 miliona eura (prva polovina 2022.: 212,0 miliona eura). Na rezultat u prethodnoj godini snažno su uticala kretanja kamatnih stopa tokom izvještajnog perioda i mjere u iznosu od 126,1 milion eura u vezi sa izloženošću ruske vlade i korporativnim obveznicama. Nasuprot tome, prodajom ruskih državnih i korporativnih obveznica u prvoj polovini 2023. ostvaren je profit od 20,3 miliona eura .

Prema MSFI 17, Vienna Insurance Group prvenstveno primjenjuje pristup varijabilne naknade (VFA) na svoje dugoročno životno i zdravstveno osiguranje. To čini oko 75% tehničkih rezervi. Zbog značajnog porasta krive prinosa u prošloj godini, doprinos ovih područja u prvoj polovini 2022. Bila je znatno niža.

Neto kombinovani racio od 94%

Neto kombinovani racio za prvih šest mjeseci 2023. iznosio je 94,0% (prva polovina 2022.: 90,6%). Ovo je prvenstveno zbog uvažavanja većih volatilnosti šteta u obavezama za nastale štete (LIC). Primjenom MSFI 17 metoda obračuna neto kombinovanog racija je promijenjen. Sada se obračunava na osnovu troškova usluga osiguranja iz izdatih poslova umanjenih za troškove usluga osiguranja od držanog reosiguranja, podijeljenih sa prihodima od usluga osiguranja iz izdatih poslova umanjenim za prihode od usluga osiguranja po osnovu reosiguranja u osiguranju imovine i nezgoda.

Prihodi od usluga osiguranja – izdato poslovanje

Prema MSFI 17, prihod od usluga osiguranja uključuje naknadu koju osiguravajuće društvo prima ili očekuje za preuzimanje rizika osiguranja ili usluga u vezi sa osiguranjem u datom periodu. To je u prvih šest mjeseci 2023. godine iznosilo 5.380,4 miliona eura (prva polovina 2022.: 4.732,9 miliona eura), što je za 13,7% više nego u istom periodu prethodne godine. Povećanje je prvenstveno rezultat dinamičnog razvoja bruto fakturisane premije u pristupu raspodjele premije (PAA), koji ima direktan utjecaj na prihod od usluga osiguranja i povećanog oslobađanja ugovorne marže usluge (CSM) u Opštem modelu mjerenja (GMM) i u pristupu varijabilne naknade (VFA).

Ugovorna marža usluge (CSM)

Marža ugovorne usluge (CSM) je nerealizovana dobit prvobitno uračunata u ugovor o osiguranju, koja se iskazuje kao posebna komponenta tehničkih rezervi. Na dan 30. juna 2023. iznosi 5.934,9 miliona eura (31. decembra 2022.: 5.838,1 miliona eura).

Operativni povrat na kapital (Operativni RoE)

Operativni prinos na kapital pokazuje profitabilnost osiguravajuće grupe mjerenjem poslovni rezultat u odnosu na uloženi kapital. Ovaj koeficijent se izračunava dijeljenjem poslovnog rezultata Grupe s prosječnim dioničkim kapitalom. Kao osnova za obračun koristi se dionički kapital prilagođen za nerealizovane dobitke i gubitke priznate direktno u kapitalu. Grupa je ostvarila godišnji operativni prinos na kapital od 15,8% na osnovu polugodišnjeg rezultata 2023. (kraj 2022.: 10,9%).

Ukupni portfolio kapitalnih investicija

Ukupni portfolio kapitalnih investicija iznosio je 41,7 milijardi eura na 30. jun 2023. Povećanje u odnosu na 41,1 eura na kraju 2022. godine prvenstveno se može pripisati povećanju tržišne vrijednosti onih ulaganja koja se mjere po fer vrijednosti.

Izgledi za 2023

U skladu sa gore navedenim razmatranjima i podložnim značajnim kamatnim stopama ili nestabilnostima na tržištu, kao i s obzirom na preovlađujuće vremenske ekstreme, VIG očekuje da će rezultat Grupe prije oporezivanja biti u rasponu od 700-750 miliona eura za cijelu 2023. godinu ispod MSFI 17/9. Prve brojke pripremljene u skladu sa MSFI 17/9 za prvu polovinu 2023. godine otkrivaju očekivano povećanje volatilnosti rezultata na osnovu efekata izmijenjenog okruženja kamatnih stopa. Stoga VIG trenutno razmatra ciljeve za pokazatelje finansijskog učinka i politiku dividendi u skladu sa izmijenjenim računovodstvenim standardima.

Vienna Insurance Group (VIG) je vodeća osiguravajuća grupa u cijeloj regiji Centralne i Istočne Europe (CEE). Više od 50 osiguravajućih društava i penzionih fondova u 30 zemalja čine Grupu sa dugogodišnjom tradicijom, jakim brendovima i bliskim odnosima s klijentima. Oko 29.000 zaposlenih u VIG-u brine o svakodnevnim potrebama oko 28 miliona kupaca. Akcije VIG-a su kotirane na Bečkoj berzi od 1994. godine, na Praškoj berzi od 2008. godine i na Budimpeštanskoj berzi od 2022. godine. VIG grupa ima rejting A+ sa stabilnim izgledima od strane međunarodno priznate rejting agencije Standard & Poor’s.

VIG blisko sarađuje sa Erste Grupom, najvećom bankom za stanovništvo u srednjoj i istočnoj Evropi.

Odricanje od odgovornosti

Ovo saopštenje za javnost sadrži izjave koje se odnose na budućnost koje se tiču budućeg razvoja Vienna Insurance Group (VIG). Ove izjave su zasnovane na trenutnim pretpostavkama i predviđanjima rukovodstva.

Promjene u opštim ekonomskim kretanjima, budućim tržišnim uslovima, tržištima kapitala i drugim okolnostima mogu rezultirati stvarnim događajima ili rezultatima koji se značajno razlikuju od ovih izjava koje se odnose na budućnost. VIENNA INSURANCE GROUP AG Wiener Versicherung Gruppe ne preuzima nikakvu obavezu da ažurira ove izjave o budućnosti ili ih modifikuje na osnovu budućih događaja ili razvoja.