Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Vienna Insurance Group osigurala 🅰️➕ vrhunsku ocjenu sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) dodijelila je odličnu ocjenu „A+“ sa stabilnim izgledima Vienna Insurance Group (VIG). Ovo stavlja VIG među najbolje ocijenjene kompanije u vodećem austrijskom indeksu. Ocjena „A+“ sa stabilnim izgledima potvrđena je i za reosiguravajuću kompaniju VIG Re, sa sjedištem u Pragu.

Snažni kapitalni resursi kao snaga rejtinga

Standard & Poor’s koristi novi kapitalni model za analizu kapitala zasnovanog na riziku kod osiguravajućih kompanija od kraja 2023. godine. VIG održava snažnu kapitalizaciju prema revidiranim kriterijumima, čak i u ekstremno stresnom scenariju, sa najvišim nivoom pouzdanosti od 99,99%. S&P je potvrdio kapitalnu snagu Grupe i vrhunsku ocjenu, navodeći veoma dobre performanse Grupe u 2023. godini — što je između ostalog rezultat solidnih rezultata u osiguranju, stabilnog kombinovanog racia i relativno snažne margine nove poslovne aktivnosti u životnom i zdravstvenom osiguranju. S&P je takođe naglasio da je rigorozno sprovođenje konzervativnog kapitalnog i finansijskog upravljanja doprinijelo značajnom kapitalnom baferu i glatkom prelasku na IFRS 17.

Snažna diverzifikacija i disciplinovana politika rizika

Pored snažnih kapitalnih resursa, rejting agencija je istakla tržišno liderstvo VIG-a u Austriji i nekoliko zemalja u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Široko diversifikovan portfelj osiguranja sa jasnim prodajnim kapacitetom i saradnja sa Erste grupom takođe su istaknuti. Dalje, pozitivan faktor je konzervativna strategija reosiguranja, koja ograničava gubitke Grupe uslijed prirodnih katastrofa nastalih različitim nepovoljnim vremenskim uslovima u Austriji i CEE.

Stabilni izgledi

Prema S&P, stabilni izgledi su podržani vodećim tržišnim pozicijama koje drže brojne VIG kompanije u Austriji i nekoliko CEE zemalja. Rejting agencija predviđa da će VIG nastaviti da koristi svoj potencijal rasta u naredne dvije do tri godine.

Na osnovu svojih kapitalnih resursa i uspješnog poslovnog modela, Vienna Insurance Group je idealno pozicionirana da učestvuje u eksponencijalnom rastu CEE regiona i bude snažan partner svojim klijentima.

Vienna Insurance Group (VIG) je vodeća osiguravajuća grupa u cijelom Centralnom i Istočnom evropskom (CEE) regionu. Više od 50 osiguravajućih kompanija i penzionih fondova u 30 zemalja čine Grupu sa dugogodišnjom tradicijom, jakim brendovima i bliskim odnosima sa klijentima. VIG ima oko 29.000 zaposlenih koji svakodnevno brinu o potrebama oko 32 miliona klijenata. VIG akcije su listirane na Bečkoj berzi od 1994. godine, na Praškoj berzi od 2008. i na Budimpeštanskoj berzi od 2022. godine. VIG Grupa ima ocjenu A+ sa stabilnim izgledima koju je izdala međunarodno priznata rejting agencija Standard & Poor’s. VIG blisko sarađuje sa Erste grupom, najvećom maloprodajnom bankom u Centralnoj i Istočnoj Evropi.