Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Kako drugo medicinsko mišljenje može unaprijediti prognozu karcinoma jajnika?

8. maj je Međunarodni dan borbe protiv raka jajnika. Svake godine, vodeće organizacije za borbu protiv raka jajnika, poznate kao „Svjetska koalicija raka jajnika“, okupljaju se kako bi podigle globalnu svijest o jednom od najozbiljnijih karcinoma kod žena. Prema koaliciji, većina žena širom svijeta ima malo ili nimalo znanja o rizicima od raka jajnika, simptomima i opasnostima koje on za njih predstavlja.

Izazovi skrininga karcinoma jajnika

Rak jajnika je zajednički naziv za brojne vrste raka jajnika, jajovoda i tanke unutrašnje obloge abdomena. Trenutno se samo oko 20% raka jajnika otkrije u ranoj fazi. Jedan od razloga za to je što je rak jajnika teško otkriti. Na međunarodnom nivou, dostupne opcije skrininga su ograničene i pružaju se uglavnom samo ženama za koje se smatra da su pod većim rizikom. Žene sa većim rizikom uključuju one koje imaju jaku porodičnu istoriju raka dojke ili jajnika ili poznatu genetsku predispoziciju kao što je Linch sindrom ili mutacije gena BRCA.

Ispravna dijagnoza i liječenje

Ostatak globalne ženske populacije se oslanja na to da bude svjestan simptoma raka jajnika, koji se često ili predstavljaju kao nešto manje ozbiljno ili se čak uopšte i ne pojavljuju dok rak ne uznapreduje. Pravilno dijagnostikovanje, određivanje stadijuma i rano otkrivanje je ključno za poboljšanje dugoročne prognoze.

Nedavni slučajevi
 

Dvije članice, žene u ranim 40-im godinama, obje iz Evrope, imaju dijagnozu raka jajnika. Obje žene su inače odličnog zdravlja, bez porodične ili lične istorije raka. Obje se javljaju svojim ljekarima sa sličnim simptomima. Prije biopsije i ultrazvuka, vjeruje se da obje imaju ciste na jajnicima. Želeći jasnije odgovore i najbolju moguću prognozu, oni se obraćaju MediGuide-u (našim medicinskim partnerima) za drugo mišljenje.

Prvi slučaj pregledan je u bolnici MassGeneral Brigham, nastavnom medicinskom centru Univerziteta Harvard. Nakon temeljnog pregleda tima stručnjaka, s obzirom da je članica u mlađem životnom dobu, inače izvrsnog zdravstvenog stanja, preporuka je da se adjuvantna hemoterapija doda njenom postoperativnom toku liječenja. Namjera je da se poboljša njen petogodišnji procijenjeni oporavak i dugoročna prognoza.

Drugi slučaj pregledan je na Kalifornijskom univerzitetu u Medicinskom centru u Los Anđelesu (UCLA). Slično prvom slučaju, tim stručnjaka preporučuje produženje postoperativne adjuvantne hemoterapije sa 3 ciklusa na 6. Opet, namjera je poboljšati ukupnu prognozu.

Jedna od ove dvije dijagnoze smatra se rijetkom, što predstavlja 5 procenata dijagnoza karcinoma jajnika. U ovom slučaju, tim na Harvardu preporučuje 5 medicinskih centara unutar Evropske unije (EU) koji su specijalizovani za ovu vrstu rijetkog karcinoma za naknadnu njegu i testiranje, jer članica možda neće imati pristup ovom nivou stručnosti u lokalnoj bolnici.

Važni sljedeći koraci

 

Ako imate porodičnu anamnezu karcinoma jajnika ili dojke, obratite se svom lijekaru kako biste saznali jeste li Vi ili članovi vaše porodice kandidati za genetsko testiranje. Takođe, trebali biste razgovarati sa svojim ljekarom ako konstantno imate bilo koji od sljedećih znakova i simptoma (iako obično oponašaju niz drugih, često manje ozbiljnih medicinskih stanja):

  • Nadutost
  • Promjene u navikama crijeva
  • Poteškoće s jelom ili brzim osjećajem sitosti
  • Ekstremni umor
  • Bol u karlici ili području trbuha
  • Krvarenje u postmenopauzi
  • Neobjašnjivo mršavljenje
  • Problemi mokraćnog sistema kao što su često ili hitno mokrenje
 

Isto tako, čak i ako ste, nakon pojavljivanja ovih simptoma i konsultacija sa svojim lijekarom, dobili dijagnozu karcinoma jajnika, bilo koji drugi oblik kancera ili neko drugo medicinsko stanje, obratite se MediGuide-u što je prije moguće.

Kako iskoristiti benefite Drugog medicinskog mišljenja?

MediGuide je pomogao u mnogim slučajevima karcinoma jajnika pregledajući medicinske izvještaje, ponovno testirajući patologije i ponovno čitajući snimke kako bi se osiguralo da je Vaša dijagnoza tačna i da se uzmu u obzir sve mogućnosti liječenja.

Usluga je BESPLATNA kao dio Vašeg programa osiguranja. Sve što je potrebno je telefonski poziv za početak i jedna od medicinskih sestara MediGuide-a vodiće Vas na svakom koraku. Pozovite +382(20)405-819 ili za više informacija posjetite našu web stranicu: www.mediguide.com/mt/wiener