Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Važnost skrininga kolorektalnog karcinoma

Karcinomi debelog crijeva i rektuma se zajednički nazivaju kolorektalnim karcinonomom, trećim najčešćim tipom karcinoma na svijetu. Mjesec svijesti o kolorektalnom karcinomu, koji svake godine Svjetska zdravstvena organizacija obilježava u martu, naglašava posebnu važnost ranog skrininga i usvajanja zdravih životnih navika, kako bi se smanjio rizik od nastanka bolesti.

Ko je izložen riziku?

I muškarci i žene su izloženi riziku, posebno ako ste stariji od 50 godina i imate porodičnu istoriju kolorektalnog karcinoma. Takođe, izloženi ste riziku ukoliko imate prekomjernu težinu, lošu ishranu, fizički ste neaktivni, konzumirate alkohol, i pušite. Kolorektalni karcinom (CRC) se takođe može javiti kod zdravih osoba bez poznatih faktora rizika, najčešće kao „tiha“ bolest bez očiglednih simptoma na početku.

Pregled (starosna dob i faktori rizika)

Preporučena starosna dob za skrining neznatno varira od države do države. Većina ljekara preporučuje da počnete sa redovnim skriningom sa 45 godina (ukoliko je vaš rizik umjeren). Ukoliko imate porodičnu istoriju kolorektalnog karcinoma, možete imati koristi i od ranijih pregleda.

Vrste skrininga kolorektalnog karcinoma mogu se kretati od kompleta za testiranje stolice kod kuće, kolonoskopije ili kombinacije oba od strane vašeg ljekara ili lokalnih zdravstvenih vlasti. Razgovarajte sa svojim ljekarom o tome koji je skrining kolorektalnog karcinoma najbolji za vas, na osnovu vaših godina, rizika od kolorektalnog karcinoma i lične zdravstvene istorije.

Kolorektalni karcinom se može liječiti, posebno u ranim fazama, što je razlog više da kontaktirate svog ljekara u vezi sa najboljim opcijama skrininga koje su vam dostupne. Pozivamo vas da uradite pregled na kolorektalni karcinom. To je zaista vaša najbolja šansa za rano otkrivanje.

Faktori rizika koje možete promijeniti:
  • Redovno vježbajte
  • Imajte uravnoteženu ishranu
  • Održavajte zdravu težinu
  • Ograničite konzumiranje alkohola
  • Izbjegavajte duvan
Ukoliko je već dijagnostifikovan kolorektalni karcinom (ili bilo koje zdravstveno stanje)

Obratite se MediGuide-u, našem pružaocu drugog medicinskog mišljenja (MSO), što je prije moguće. MediGuide je partner vodećih svjetskih medicinskih centara, poznatih po revolucionarnim istraživanjima i otkrićima, kliničkim ispitivanjima, tehničkom napretku i kvalitetu rezultata liječenja.

MediGuide je pomogao u mnogim slučajevima kolorektalnog karcinoma. Vaši postojeći medicinski izvještaji se pregledaju, patologije se ponovo testiraju i snimci se ponovo očitavaju, kako bi bili sigurni da je vaša dijagnoza tačna, a razmatraju se sve opcije liječenja, kako bi se osigurao najbolji mogući zdravstveni ishod.

Usluga je BESPLATNA kao dio vašeg programa osiguranja. Sve što je potrebno da biste započeli je telefonski poziv , a jedna od medicinskih sestara MediGuide-a će vas voditi kroz MSO proces.
 

Pozovite +38220405819 ili za više MSO informacija posjetite www.mediguide.com/mt/wiener