Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Značajan rast ključnih pokazatelja poslovanja Vienna Insurance Group (VIG)

Na konferenciji za novinare VIG grupacije, održane 15. marta u Beču, saopšteni su preliminarni rezultati poslovanja za 2022.godinu.

Osnovni pokazatelji:

  • Rast premijskog prihoda – 12,6 milijardi eura (+14,1%)
  • Profit prije oporezivanja – 562 miliona eura (+10%)
  • Neto rezultat: 466 miliona eura (+24%)
  • Kombinovani racio: 94.9% (+0.8%)

Vienna Insurance Group (VIG) u čijem sastavu posluje Wiener Städtische životno osiguranje AD Podgorica zabilježila je značajan rast premijskog prihoda u odnosu na prethodnu godinu. Po prvi put dostignut je nivo ukupne premije osiguranja od 12,6 milijardi eura, što čini rast od 14,1% u odnosu na prethodnu godinu. Grupacija bilježi profit prije oporezivanja uvećan za 10% u odnosu na isti pokazatelj iz 2021.godine. Profit nakon oporezivanja iznosi 466 miliona eura (+24% u poređenju sa prethodnom godinom). Kombinovani racio iznosi 94.9%. Finansijski rezultat povećao se za 26% odnosno na 797 miliona eura.

„Preliminarni podaci VIG Grupe za 2022. godinu daju vrlo zadovoljavajuću sliku i naglašavaju našu strategiju rasta i naš cilj da budemo stabilan i pouzdan partner čak i u izazovnim vremenima. 2022. donijela je nesigurnost u različitim područjima, a te neizvjesnosti su i dalje prisutne. Konkretno, rat u Ukrajini, visoka inflacija, koja je prošle godine bila dvocifrena na mnogim našim tržištima, a u nekim slučajevima je i dalje prisutna, kao i pandemija, čija se prisutnost još osjećala prošle godine. Uprkos ovom nestabilnom okruženju, VIG Grupa pokazuje dobru elastičnost, kao i prethodne godine. To je zasluga, između ostalog, naše značajne različitosti, naše konzervativne politike investicija i reosiguranja, kao i naših veoma jakih kapitalnih resursa. Međutim, iznad svega, to je posljedica izuzetne posvećenosti naših zaposlenih, kojih sada ima otprilike 29.000, koji opslužuju oko 28 miliona klijenata u 30 zemalja. Na osnovu ovih dobrih rezultata, Upravni odbor VIG predlaže povećanje dividende na 1,30 EUR po akciji za finansijsku 2022. godinu“ izjavila je CEO VIG grupacije prof. Elizabet Štadler.

 

Pogled na 2023

Ostaju mnoge neizvjesnosti za finansijsku 2023. godinu. Rat u Ukrajini predstavlja poseban izazov s obzirom na to da njegovi efekti i dalje utiču na sve sektore i ne može se predvidjeti budući tok događaja. VIG ima povjerenja u dugoročni potencijal regiona centralne i istočne Evrope i u nastavak značajnog ekonomskog rasta na ovim tržištima, koji prevazilazi zapadnoevropski.

„Slabije makroekonomsko okruženje i očekivana veća volatilnost finansijskih tržišta trenutno ograničavaju mogućnost predviđanja poslovnih trendova. U ovom okruženju, kao i zbog prelaska na novi sistem računovodstva od 2023. godine, bilo kakav pouzdan pogled za 2023. godinu može se pružiti samo tokom godine, u skladu sa IFRS 17.

S obzirom na to da je VIG do sada uspjela da veoma dobro upravlja trenutnim izazovima u svojim poslovnim operacijama, Grupa ima za cilj dalje pozitivno operativno poslovanje u 2023. godini, podložno prethodno navedenim faktorima „, objašnjava direktorka Elizabet Štadler.