Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Vienna Insurance Group saopštila preliminarne rezultate za 2020. godinu

Vienna Insurance Group (VIG) u čijem je sastavu Wiener Städtische životno osiguranje a.d. Podgorica, uspjela je i u 2020. godini da ostvari obim premije veći od 10 milijardi eura i pored negativnog uticaja pandemije (preliminarni izvještaj za 2020. godinu). Profit prije oporezivanja od 346 miliona eura i kombinovani racio od 95% pokazuju da je grupacija uprkos teškim vremenima ostvarila značajne tržišne rezultate i stabilno operativno poslovanje.

KLJUČNI POKAZATELJI POSLOVANJA:

  • Obim premije povećan na 10.43 milijarde eura
  • Profit prije oporezivanja od 346 milliona eura u gornjoj granici projektovanog raspona za 2020. godinu
  • Kombinovani racio poboljšan na 95%
  • Izgledi za 2021. godinu: profit prije oporezivanja u rasponu 450 – 500 miliona eura
 

„Preliminarni rezultati za 2020. godinu potvrđuju da VIG više nego ispunjava svoju tvrdnju da je stabilan i pouzdan partner, čak i u vremenu velikih izazova. Iako je situacija sa COVID-19 uticala na naš poslovni razvoj gotovo tokom cijele finansijske 2020. godine, VIG je ipak postigla sveukupno vrlo stabilne operativne rezultate i nastavila da dosljedno sprovodi mjere planirane za poslednju godinu „Agende 2020“. Tokom pandemije posebno smo se usredsrijedili na proširenje ponude digitalnih proizvoda i usluga. Akvizicijom AEGON kompanija koje posluju u Istočnoj Evropi, preduzeli smo važan korak u širenju liderstva na tržištu u regionu Centralne i Istočne Evrope, čak i tokom ove neuobičajene globalne situacije “, objašnjava izvršna direktorka Elizabet Štadler.

Akvizicija AEGON-a osnažila lidersku poziciju na tržištu Centralne i Istočne Evrope

Krajem novembra 2020. godine Vienna Insurance Group potpisala je ugovor o kupovini akcija za preuzimanje poslovanja u Istočnoj Evropi od holandske osiguravajuće kompanije AEGON. Na taj način je preduzet važan korak ka širenju tržišnog liderstva u regionu Centralne i Istočne Evrope.

„Jasno je da smo tržišni lider u regionu Centralne i Istočne Evrope sa tržišnim učešćem od gotovo 19%. Ovo je potvrda naše ambicije da budemo vodeća osiguravajuća grupacija u regionu. Veoma smo zadovoljni postignutim dogovorom sa AEGON-om i uvjereni da smo pravi partner za akvizicju 15 kompanija u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Turskoj. Ovaj paket uključuje osiguravajuće kompanije, penzione fondove, kompanije za upravljanje imovinom i kompanije iz oblasti pružanja usluga koje su komplementarne sa našim postojećim portfoliom i dodatno ga osnažuju na ovim tržištima. Radićemo intenzivno na tranziciji u narednim mjesecima. Očekujemo da ćemo proces privesti kraju u drugoj polovini 2021. godine“, naglašava Štadler.

Akvizicija AEGON kompanija je druga najveća akvizicija u istoriji VIG-a, 13 godina nakon akvizicije ERSTE GROUP osiguravajućih kompanija. Na osnovu podataka za 2019. godinu, VIG može očekivati dodatnih 600 miliona evra premije osiguranja, oko 5 milijardi evra imovine penzionih fondova pod upravljanjem i oko 4,5 miliona novih klijenata.